7 tips om jouw woning te kopen als een expert: hier let je op

Wonen 15 feb 2023
Je gaat een woning kopen: waar moet je op letten? Om een woning te kopen als een expert delen we de 7 tips waar onze makelaars het meest op letten. Dus koop je voor het eerst een woning? Of heb je al een woning, maar wil je de tips gewoon weer even opfrissen? Wij helpen je er graag mee op weg.

Jouw eerste of volgende woning kopen


Zowel bij een eerste als een volgende woning is het verstandig om je goed voor te bereiden. Misschien kocht je eerder wel een woning, maar is dat alweer even geleden. Er verandert regelmatig van alles op de woningmarkt. Daarnaast koop je niet dagelijks een woning, terwijl onze makelaars er wel iedere dag mee bezig zijn.

7 tips van de expert: hier letten onze makelaars op


Om de tips om een woning te kopen te verzamelen hebben we het onze makelaars gevraagd. Zij leggen uit waar ze zelf op letten, zodat jij daar ook je voordeel mee kunt doen.

1. Oriënteer je op woonwensen én financiën


“Begin met oriënteren, zowel op je woonwensen én de financiën,” leggen onze makelaars uit. Misschien weet je al dat je een grote woonkeuken zoekt, of juist een woonkamer waar een lekker grote bank in past. En zoek je een appartement of een eengezinswoning? Zorg ervoor dat je ook weet wat er financieel mogelijk is.

Onze hypotheekadviseurs berekenen voor je hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen. Zo weet je precies wat je mogelijkheden zijn. En heb je al een eigen woning? Dan kunnen we een waardebepaling doen, zodat je daar rekening mee kunt houden. “Houd rekening met je financiële mogelijkheden en kijk daarbinnen naar je woonwensen. Daarmee voorkom je eventuele teleurstellingen."

 

2. Ga online op huizenjacht


Funda ken je waarschijnlijk al, als platform met ontzettend veel beschikbare woningen. Maak er een online huizenjacht van, via zowel dit platform als andere websites die er beschikbaar zijn.

“Gebruik ons zoeksysteem Mijnhuiszaken. Dan bekijk je het actuele aanbod én heb je de mogelijkheid om realtime op de hoogte gehouden te worden. Je mist dan nooit iets en je bent als eerste op de hoogte.” Daarnaast kun je kijken op bijvoorbeeld Huispedia en andere websites, om verder te kijken dan het grootste platform alleen.

 

3. Bezichtig en onderhandel


Heb je een woning gevonden dat je aanspreekt? Plan een bezichtiging. Alleen door er zelf te gaan kijken kun je controleren of het inderdaad de plek is waar je graag wilt wonen.

“We nemen als aankoopmakelaar veel werk uit handen van woningzoekers. We controleren de gegevens, kijken de buurt na en begeleiden bij het formele en juridische deel. Het voorkomt miskopen. En niet zelden lukt het om scherper te onderhandelen, dus verdienen we onszelf terug.”

Werk samen met een aankoopmakelaar als je wilt weten of de vraagprijs niet te hoog is. Soms weten onze makelaars zelf waarom iemand wil verkopen. Daar kun jij je voordeel mee doen, om scherper te onderhandelen.

 

4. Teken het voorlopig koopcontract


Zodra de verkoper jouw bod accepteert wordt het voorlopig koopcontract opgesteld. “Een belangrijk element is bijvoorbeeld de ontbindende voorwaarden, zoals het voorbehoud van financiering. Daarmee zorg je ervoor dat je de koop kunt ontbinden, als je de financiering onverhoopt niet rond krijgt.”

Je hebt altijd drie dagen bedenktijd. “Zonder dat het in het voorlopig koopcontract staat heb je drie dagen bedenktijd. Dat betekent dat je zonder een reden op te geven binnen drie dagen alsnog mag afzien van de aankoop.”

Let op: de term ‘voorlopig’ koopcontract is wat misleidend. Er is niets voorlopigs aan. Het gaat om het koopcontract. Alleen binnen de 3 dagen bedenktijd en op basis van de ontbindende voorwaarden kun je er nog zonder gevolgen van af.

 

5. Vraag jouw hypotheek aan


De woning koop je waarschijnlijk met een hypotheek. Het is een geldlening, specifiek voor de woning die je wilt kopen. Onze hypotheekadviseurs adviseren je graag over de soorten hypotheken, de belangrijke voorwaarden en wat er bij jouw wensen past.

Dus zoek je tips om jouw eerste woning te kopen? Samen bespreken we jouw situatie, de betaalbaarheid en risico’s en de hypotheek die het best past bij jouw of jullie woonwensen.

Tip: vraag jouw hypotheekgesprek aan, dan vertellen we je graag meer.

 

6. Kies een notaris


Als koper van een woning mag je de notaris kiezen. Daar laat je de woning met de hypotheek passeren en teken je de eigendomsakte. Uiteraard kunnen we je helpen een geschikte notaris te vinden, natuurlijk bij je in de buurt.

 

7. Regel de verzekeringen


Ten slotte is het belangrijk om de verzekeringen voor jouw nieuwe woning goed te regelen. Het gaat in ieder geval om een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Die laatste wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd.

“Kopen jullie samen een woning en wil je het overlijdensrisico afdekken? Sluit dan een overlijdensrisicoverzekering af. Daarmee sluit je een polis af die uitkeert bij overlijden. Zo laat je je nabestaanden goed achter, door ze bijvoorbeeld in het huis te laten blijven wonen.”


Gefeliciteerd: je krijgt de sleutel


Gefeliciteerd! Met de bovenstaande 7 tips om een woning te kopen ben je goed voorbereid. Dus heb je alle belangrijke stappen genomen om het huis te kopen.

Uiteraard begeleiden we je daar graag bij. Zo sta je er nooit alleen voor. Sterker nog, er kijken een ervaren makelaar en hypotheekadviseur met veel expertise met je mee.

 

Wij vertellen je graag meer


Onze ervaren makelaars weten wat er komt kijken bij het kopen van een woning. Ook begrijpen we waar je als starter of als doorstromer allemaal aan denkt (en waar je niet aan denkt). Zo begeleiden we je waar je dat wilt en waar dat nodig is.

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. De kennismaking is altijd gratis en vrijblijvend. Als er kosten aan verbonden zijn geven we je dat altijd vooraf aan.
Gerelateerde berichten

Neem contact op

Meer informatie of een afspraak inplannen? Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

    *

    *

    *

    *