Hypotheek voor starters: 7 dingen om niet over het hoofd te zien

Hypotheken 01 feb 2023
Je gaat een eerste huis kopen: gefeliciteerd! Het is een grote stap, dus dat kan ook best spannend zijn. Sterker nog, heel veel starters vinden het vooral spannend. Wij leggen je daarom graag uit welke 7 dingen je in ieder geval niet over het hoofd moet zien. Dan ben je goed voorbereid, nog voordat je het eerste gesprek hebt met een hypotheekadviseur.

Een hypotheek: hoe werkt dat?


Allereerst even over de hypotheek. Want, hoe werkt die in het kort?

Het is een lening om een huis te kopen. De lening noemen we een hypotheek, omdat je het geld gebruikt om een huis te kopen. Het huis geldt als onderpand. Dit betekent dat het huis waarde vertegenwoordigt, waardoor de bank minder risico loopt. Kun je de hypotheek niet meer betalen? Dan kun je altijd nog het huis verkopen. Dankzij het huis als onderpand loopt de bank minder risico en betaal jij een lagere rente dan voor een normale lening.

7 dingen om niet over het hoofd te zien


Een hypotheek is een complex financieel product. Als hypotheekadviseurs leggen we je de hypotheek voor starters daarom graag goed uit. In dit blogartikel kunnen we je onmogelijk alles vertellen wat belangrijk is. Wel wijzen we je graag op 7 dingen om niet over het hoofd te zien.

1. Vraag een starterslening aan


De starterslening is er speciaal voor starters, dus voor huizenkopers zoals jij. Je kunt met deze lening net iets meer lenen om een eerste huis te kopen. De lening financiert het verschil tussen de hypotheek die je maximaal kunt afsluiten en de koopsom van de woning. Kun je een hypotheek krijgen tot €250.000? En kost de woning €280.000? Dan kun je voor €30.000 een starterslening afsluiten. De lening is beschikbaar in Goes en Middelburg, net als in Kapelle, Reimerswaal, Borsele en Vlissingen.
De looptijd van een starterslening is 30 jaar. De rente staat de eerste 15 jaar vast. Na 15 jaar stelt de bank de rente opnieuw vast, voor de tweede 15 jaar. Over de starterslening betaal je de eerste 3 jaar geen maandlasten, dus geen rente en geen aflossing.

Tip: benieuwd hoe dat precies werkt? Bij F&F Hypotheken helpen we je graag een starterslening aan te vragen. Neem contact op, dan leggen we je precies uit hoe we dat voor je doen.2. Houd rekening met een studieschuld


Heb je een studieschuld? Banken (misschien beter om banken te vervangen door geldverstrekkers?) houden daar rekening mee bij het berekenen van het maximale bedrag dat je kunt lenen. Gelukkig kun je ondanks een studielening nog prima een hypotheek afsluiten. Hoe dit voor jou in de praktijk uitpakt leggen we je graag uit in een persoonlijk gesprek.

3. Gebruik een schenking voor het huis


Ouders mogen kinderen een groot bedrag schenken om hun eerste huis te kopen. De Jubelton is helaas afgeschaft. Vanaf 1 januari 2023 mogen ouders hun kinderen nog maximaal €27.231 schenken voor de aankoop van een woning.

Tip: hebben je ouders het bedrag niet beschikbaar als spaargeld, maar wel als overwaarde in de eigen woning? Zij mogen zowel spaargeld als overwaarde gebruiken om jou een schenking te doen. Onze adviseurs leggen je graag uit hoe dat precies werkt.

4. Zorg voor voldoende spaargeld


Zorg dat je zelf voldoende spaargeld hebt om een huis te kopen. Dat wil zeggen, om de bijkomende kosten te betalen. En om het huis te verbouwen en in te richten natuurlijk.
Houd rekening met makelaarskosten, notariskosten en kosten voor de hypotheek. Daarnaast betaal je misschien overdrachtsbelasting en kosten voor een taxatie. Houd rekening met 5 tot 10% extra kosten, bovenop de koopsom.

5. Denk aan de overdrachtsbelasting


Je betaalt in Nederland overdrachtsbelasting als je een bestaande woning koopt. Voor nieuwbouwwoningen betaal je deze belasting niet.
Ben je een starter tussen de 18 en 35 jaar? Dan krijg je sinds 1 januari 2023 vrijstelling van de overdrachtsbelasting als je een huis koopt met een waarde tot €440.000.
Tip: kocht je voor 1 januari 2021 een andere woning en wil je doorstromen naar een ander huis? Je mag de vrijstelling één keer gebruiken, als je jonger bent dan 35 jaar.

6. Neem energiebesparende maatregelen


Neem je energiebesparende maatregelen in het nieuwe huis? Als je dubbel glas laat plaatsen, zonnepanelen installeert of de vloer laat isoleren kun je daarvoor voordelig geld lenen. Als jouw of jullie inkomen hoger is dan €30.000 per jaar kun je maximaal €9.000 extra lenen, bovenop jouw maximale hypotheek. Je mag dat extra geld gebruiken voor de energiebesparende maatregelen.

7. Haal een haalbaarheidscertificaat


Ben je benieuwd of je het huis van je dromen kunt kopen? Bij F&F Hypotheken reiken we een haalbaarheidscertificaat uit. We berekenen voor de woning waar je van droomt of je die kunt financieren. Met het certificaat geef je de verkoper de zekerheid dat je het huis kunt kopen.

Wij vertellen je graag meer


Onze ervaren en deskundige hypotheekadviseurs vertellen je graag meer over de hypotheek voor starters. Hypotheken zijn er in meerdere vormen en met verschillende voorwaarden. Wij helpen je de hypotheek samen te stellen die precies bij jouw of jullie situatie past.
Wil je meer weten? Neem contact met ons op. De kennismaking is altijd gratis en vrijblijvend. Als er kosten aan verbonden zijn geven we je dat altijd vooraf aan.
Gerelateerde berichten

Neem contact op

Meer informatie of een afspraak inplannen? Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

    *

    *

    *

    *