Ruimere leennormen vanaf november

Hypotheken 21 aug 2024
Vanaf 19 november 2024 worden de regels voor het berekenen van je maximale hypotheek of consumptief krediet versoepeld. Dit werd onlangs aangekondigd door de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Maar wat houdt deze verandering in, en wat betekent het voor jou als je op zoek bent naar een nieuwe woning?

In Nederland zijn leennormen ingevoerd om ervoor te zorgen dat consumenten alleen verantwoord kunnen lenen, met als doel toekomstige financiële problemen te voorkomen. Deze normen zijn gebaseerd op berekeningen van het Nibud, dat jaarlijks de kosten van levensonderhoud voor huishoudens vaststelt. Sinds de financiële crisis van 2008 zijn deze leennormen strenger geworden om te voorkomen dat mensen zich te veel in de schulden steken, wat destijds bijdroeg aan economische instabiliteit.

Wat verandert er in 2024?
De aangepaste leennormen, die ingaan op 19 november 2024, geven consumenten meer ruimte om te lenen dan voorheen. Dit is mogelijk omdat de inkomens het afgelopen jaar sneller zijn gestegen dan de nieuwe normbedragen. Hierdoor kunnen huishoudens meer besteden aan hun leningen zonder dat dit tot financiële problemen leidt. Bovendien krijgen mensen die hun woning willen verduurzamen extra leenruimte via een verduurzamingslening.

Kans of risico?
Ben je momenteel bezig met het zoeken naar je eerste of een volgende koopwoning, maar blijkt je hypotheek net te laag? De nieuwe leennormen, die over enkele maanden van kracht worden, kunnen je extra mogelijkheden bieden. De grotere leenruimte kan net het verschil maken tussen het wel of niet kunnen kopen van een huis of verhuizen naar een grotere woning. Toch is het belangrijk om niet alleen naar de verhoogde leenmogelijkheden te kijken, maar ook naar de verwachte huizenprijsontwikkelingen. De huizenprijzen liggen momenteel al hoger dan tijdens de piek van 2022 en kunnen verder stijgen. Als de prijzen sneller stijgen dan de extra leenruimte, kan langer wachten risico's met zich meebrengen. Misschien is het dan verstandig om je verwachtingen aan te passen of je zoekgebied te vergroten.

Advies inwinnen
Heb je al een woning op het oog? Dan is het slim om samen een van onze adviseurs van de afdeling Hypotheken je opties te bekijken. Zij kunnen je helpen inschatten of het beter is om te wachten op de nieuwe leennormen of om nu al actie te ondernemen. Hoewel de ruimere leennormen vanaf november zeker meer mogelijkheden bieden, blijven de timing en de situatie op de huizenmarkt essentieel.

Daarnaast kunnen zij je precies uitleggen welke invloed het energielabel van de woning heeft op je maximale leenbedrag of opties uitzoeken over subsidies waarmee je de woning voordeliger kunt verduurzamen.
Gerelateerde berichten

Contact

Meer informatie of een afspraak inplannen? Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

    *

    *

    *

    *