Hypotheek bij pensioen: dit zijn de mogelijkheden bij verhuizen

Hypotheken 24 mei 2023
Wat zijn de hypotheekmogelijkheden bij pensioen? Als u met pensioen bent of de pensioenleeftijd in de buurt komt veranderen er financieel een aantal zaken. Onze hypotheekadviseurs en makelaars leggen u graag uit wat dit betekent. Sterker nog, we helpen regelmatig senioren te verhuizen met een hypotheek die precies bij hun huidige én nieuwe situatie past. Onze makelaars vinden een fijne woning, waarna onze hypotheekadviseurs het op papier goed regelen.

Kunt u bijvoorbeeld nog wel een hypotheek krijgen als u (bijna) met pensioen gaat? En hoe zit het met een aflossingsvrije hypotheek en de aftrekbare hypotheekrente? Die vragen krijgen we regelmatig. Daarnaast zoeken we graag mee naar een geschikte woning waar u zo lang mogelijk kunt blijven wonen. Als u meer vragen heeft plannen we natuurlijk graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

Al met pensioen: kan ik nog een hypotheek krijgen?


Wie met pensioen is (of binnenkort gaat) kan gewoon een hypotheek krijgen. Dat wil zeggen, als het pensioeninkomen hoog genoeg is. Banken en andere geldverstrekkers kijken onder andere naar het inkomen en de inkomensstabiliteit als ze de maximale hypotheek berekenen.

Tip: de meeste banken hanteren geen maximale leeftijd om een hypotheek af te sluiten. Als ze wel een maximumleeftijd hanteren ligt die vaak tussen de 70 en 75 jaar.

Banken en geldverstrekkers beoordelen de maximale hypotheek volgens drie onderdelen:

- Uw beschikbare (stabiele) (pensioen)inkomen
- De waarde van de woning (u mag niet meer dan 100% van de waarde lenen)
- Het rentepercentage (en daardoor de maandlast die u zal betalen)

Bij F&F Hypotheken hebben we veel ervaring met senioren en een hypotheek, ook als zij (bijna) met pensioen zijn. We kennen de banken en geldverstrekkers die daarvoor openstaan en de voorwaarden die zij daarvoor hanteren.

 

Over aflossingsvrij en aftrekbare hypotheekrente


De hypotheek is een complex financieel product. Dat geldt voor werkenden én voor gepensioneerden. Daarom leggen we tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek graag uit hoe het precies zit. Bovendien bespreken we dan wat we daarin kunnen betekenen en wat daarvan de kosten zijn.

Tegelijkertijd ontvangen we veel vragen van (bijna) gepensioneerden. Daarom leggen we graag alvast uit hoe het zit met:

- Aflossingsvrije hypotheken
- Aftrekbare hypotheekrente

Aflossingsvrije hypotheken


Het is toegestaan om maximaal de helft van de hypotheek aflossingsvrij te financieren. Dat scheelt in de maandlasten, omdat u alleen rente betaalt (en geen aflossing over dit deel). Op die manier blijven de maandlasten betaalbaar, op basis van het pensioeninkomen dat u ontvangt.

Onze hypotheekadviseurs berekenen graag de maandlasten voor u. Daarnaast maken ze bijvoorbeeld inzichtelijk welke waarde de woning heeft en hoe de hypotheekschuld zich daartoe verhoudt. Zo wordt bijvoorbeeld duidelijk of het te verwachten valt dat de (aflossingsvrije) hypotheekschuld uiteindelijk niet te hoog is om die aan het eind van de looptijd af te lossen.

 

Aftrekbare hypotheekrente


Verhuist u vanuit een woning met overwaarde? De bijleenregeling verplicht u om de overwaarde te gebruiken voor de aankoop van de nieuwe woning, als u gebruik wilt maken van hypotheekrenteaftrek.

Wilt u de overwaarde (gedeeltelijk) voor iets anders gebruiken? Dat mag, maar dan is de hypotheekrenteaftrek voor dat deel niet aftrekbaar. Dus denkt u aan een camper of een andere grote aankoop? Houd er rekening mee dat dit de netto hypotheeklasten verhoogt. Onze adviseurs laten graag precies zien wat dit per maand en onderaan de streep betekent.

 

Binnenkort met pensioen: wij kijken samen vooruit


Gaat u binnenkort met pensioen en bent u alvast benieuwd hoe dat zal uitpakken? Wie binnen 5 tot 10 jaar met pensioen gaat doet er verstandig aan om daar nu alvast eens naar te kijken.

Hypotheekverstrekkers houden rekening met uw huidige inkomen, net als met het pensioeninkomen tegen die tijd. Onze adviseurs rekenen alvast voor wat dit in de beide situaties betekent. Op die manier laten we zien hoe het financiële plaatje er nu en in de toekomst uit zal zien. Dat neemt onzekerheid weg, omdat u zeker weet dat u niets over het hoofd ziet en alvast goed bent voorbereid.

Tip: denkt u aan verhuizen, maar heeft u nog geen andere woning op het oog? Wij maken altijd een plan op maat, waarmee we u graag ontzorgen. We helpen bij het aankopen van de nieuwe woning en het verkopen van de huidige woning, uiteraard helemaal op basis van uw wensen en voorkeuren.


Hypotheken en verhuizen bij pensioen: speciaal voor senioren


De hypotheek, verhuizen en het pensioen zijn financieel ingewikkelde onderwerpen. Wij begrijpen dat senioren daar vragen over hebben. Daarom delen we graag de antwoorden op de meest gestelde vragen. En staan we open voor een vrijblijvende kennismaking. In de meeste gevallen kunnen we meteen een paar vragen beantwoorden.

Daarnaast begrijpen we van veel senioren naar welke woningen zij zoeken. Wij helpen u dus graag bij het vinden van een fijne woning om zo lang mogelijk te blijven wonen. Daarnaast kunnen we u natuurlijk helpen om de huidige woning goed te verkopen.

Wilt u meer weten? Neem contact met ons op. De kennismaking is altijd gratis en vrijblijvend. Als er kosten aan verbonden zijn geven we je dat altijd vooraf aan.

 
Gerelateerde berichten

Neem contact op

Meer informatie of een afspraak inplannen? Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

    *

    *

    *

    *