Starterslening in gemeente Goes: wat zijn de voorwaarden en mogelijkheden?

Hypotheken 05 apr 2023
Je zoekt een starterslening in de gemeente Goes. Goed nieuws! Er zijn startersleningen beschikbaar, dus als je aan de voorwaarden voldoet kun je daar gebruik van maken. Bij F&F Hypotheken helpen we je graag. Dat begint met uitleg over de starterslening en hoe het precies werkt. We vertellen je graag meer in dit artikel. 

Wat is een starterslening?


Veel starters hebben moeite om een huis te kopen. Als ze een geschikte woning vinden valt het niet mee om daarvoor de financiering rond te krijgen. De starterslening is bedoeld als steuntje in de rug.

Het is hulp vanuit de gemeente, om het verschil te overbruggen tussen wat je maximaal kunt lenen met een hypotheek en wat je nodig hebt om de woning te kopen. De gemeente leent een extra bedrag uit, waarmee je de financiering rond krijgt.

 

Tot 40.000 euro extra lenen in Goes


De starterslening in de gemeente Goes bedraagt maximaal 40.000 euro. Dat bedrag kun je extra lenen, boven op het maximale bedrag aan hypotheek dat je kunt afsluiten. Je mag de lening gebruiken voor zowel een bestaande koopwoning als voor de financiering van een nieuwbouwwoning.

De eerste drie jaren van de looptijd is de lening rente- en aflossingsvrij. Dat betekent dat je geen rente betaalt en ook nog geen bedragen hoeft af te lossen. De gemeente Goes maakt dit bedrag beschikbaar in samenwerking met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn).

 

Wat zijn de voorwaarden?


Er gelden een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor de starterslening in de gemeente Goes. Als we je helpen die lening aan te vragen om een woning te kopen duiken we daar tot in detail in. Hier delen we alvast de belangrijkste voorwaarden, als richtlijnen waar je in ieder geval rekening mee kunt houden.

  • Je bent minimaal 18 jaar oud
    Je kunt de starterslening aanvragen als je minimaal 18 jaar oud bent. Vanaf die leeftijd kun je een eigen woning kopen met een beetje hulp van de gemeente. Er geldt geen maximumleeftijd. Je bent wat dat betreft nooit te oud voor een starterslening in Goes.

  • Je koopt voor het eerst een eigen woning
    Het is belangrijk dat je de starterslening gebruikt voor de aankoop van jouw eerste eigen woning. Dat is logisch, omdat je anders geen starter zou zijn. Kocht je in het verleden al eens een eigen woning? Zelfs als je daar nu geen eigenaar meer van bent betekent dit dat je helaas niet in aanmerking komt voor de starterslening. De financiële hulp is bedoeld voor starters die graag hun eerste woning willen kopen.

  • Je gaat zelf in de woning wonen
    Je kunt de starterslening in Goes alleen gebruiken voor een woning waar je vervolgens zelf in gaat wonen. Het is dus niet mogelijk om met deze hulp een huis te financieren dat je vervolgens (gedeeltelijk) verhuurt. Pas als het gaat om je eerste woning waar je zelf (volledig) in gaat wonen kom je in aanmerking.

  • De woning mag niet meer dan 344.250 euro kosten
    De gemeente Goes hanteert een maximale aankoopwaarde van 344.250 euro om in aanmerking te komen voor de starterslening. Dat is inclusief eventuele verbeterkosten aan de woning, dus verbouwingen die je doet om de kwaliteit of bijvoorbeeld energiezuinigheid te verbeteren. De gemeente hanteert hiermee een grens van 85% van de maximale waarde voor de Nationale Hypotheekgarantie, op basis van het prijspeil in 2023.

  • De woning moet in Goes staan
    Je kunt de starterslening in Goes alleen gebruiken voor de aankoop van een woning in Goes. Het mag gaan om zowel een bestaande koopwoning als een nieuwbouwwoning binnen de gemeentegrenzen.


Let op: wil je de woning kopen met jouw partner? Als jullie samen eigenaar worden is het belangrijk dat jullie allebei aan de voorwaarden voldoen.

 

Aanvragen: F&F Hypotheken helpt


Het is belangrijk om de starterslening in Goes op de juiste manier aan te vragen, wij doen dit altijd samen met jou zodat we zeker weten dat je aan alle voorwaarden voldoet.

Dat kan best ingewikkeld zijn. Er komt veel papierwerk bij kijken en de gemeente kijkt uiteraard kritisch mee. Wij hebben veel ervaring met de begeleiding van starters, die we helpen om hun eerste woning te kopen. In een aantal gevallen lukt dat inclusief een starterslening. Dat biedt extra mogelijkheden, dankzij de maximaal 40.000 euro die zij extra kunnen lenen voor de financiering.

Let op: als je aan alle voorwaarden van de starterslening voldoet zal de SVn ten slotte een aantal toetsingen en beoordelingen doen. Er vindt bijvoorbeeld een BKR-toets plaats. Als je voldoet aan alle voorwaarden en de toetsing niet tot problemen leidt ontvang je een offerte. Houd er rekening mee dat de totale beoordelingsprocedure zo’n 8 weken kan duren.

 

Beperkt budget beschikbaar


Houd er rekening mee dat de gemeente een beperkt budget beschikbaar heeft om startersleningen te verstrekken. Als veel starters in korte tijd een aanvraag doen bestaat het risico dat er op dat moment even geen budget meer is. Wij zijn doorlopend in gesprek met de gemeente, dus zijn vaak goed op de hoogte van de mogelijkheden om een starterslening aan te vragen. Uiteraard kunnen we je daarover informeren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

 

Wij vertellen je graag meer


We hebben veel ervaring met de aanvraag van startersleningen, en hebben daar dan ook al veel starters mee kunnen helpen. Het is natuurlijk geen garantie, maar we kennen in ieder geval de procedure en weten wat de gemeente van je verwacht. Op basis daarvan helpen we je graag, om de kans op jouw of jullie eerste woning te kopen een beetje groter te maken.

Wil je meer weten? Neem contact met ons op. De kennismaking is altijd gratis en vrijblijvend. Als er kosten aan verbonden zijn geven we je dat altijd vooraf aan.

 
Gerelateerde berichten