Oog voor de woningmarkt én de belangrijkste ontwikkelingen: nieuws van het afgelopen kwartaal

Algemeen 02 okt 2024
Over een makelaarskantoor dat zo breed actief is, valt natuurlijk altijd veel te vertellen. Zéker dit keer. Een terugblik op het afgelopen kwartaal leert dat elke afdeling binnen ons kantoor opnieuw veel werk heeft verzet. Daarvoor is het belangrijk om de markt voor onroerend goed op de voet te volgen, maar óók oog te hebben voor andere ontwikkelingen, zoals die op het gebied van duurzaamheid en ESG- factoren (Environmental, Social en Governance). We praten je graag bij.

Veel bedrijfsruimtes, kantoren en opslagunits
Net als wij zelf, zit ook ondernemend Zeeland niet stil. Zo is de verkoop gestart van de premium bedrijfs-/opslagunits op bedrijventerrein Arnestein II in Middelburg. Mooi is dat deze geschikt zijn voor zowel particulier als zakelijk gebruik. Iets verderop, aan de Prins Hendrikweg in Vlissingen, is de verhuur begonnen van fraaie kantoorruimtes aan het water. Het nieuw te bouwen kantoorpand, met de naam Hendrik Dock, ligt in het hart van de stad. Hier zal onder andere Omroep Zeeland zich vestigen. Ook in Zeeuws-Vlaanderen zijn we succesvol actief. Zo is al meer dan de helft van de goed beveiligde, moderne garageboxen op BoxenPark Sasse Poort in Sas van Gent verkocht. De vooruitzichten voor komend kwartaal zijn opnieuw gunstig. We verwachten veel nieuw aanbod, waaronder enkele transformatie-/ herontwikkeling kansen. Mede daarom zijn we blij met de komst van onze nieuwe collega Martijn Dalebout. De komende maanden loopt Martijn mee met onze bedrijfsmakelaars, zodat hij ervaring kan opdoen. Daarnaast start hij met de opleiding Taxateur Bedrijfsmatig Vastgoed.



Taxaties: meer aandacht voor duurzaamheid en ESG
In het afgelopen kwartaal hebben wij opnieuw veel taxaties mogen verzorgen voor gemeenten, ontwikkelaars, beleggers en eindgebruikers. Naast de taxaties zelf vergen de ontwikkelingen op dit gebied veel aandacht. Duurzaamheid en de ESG- factoren spelen een steeds belangrijker rol. ESG staat voor Environmental, Social en Governance. Het verwijst naar drie centrale factoren in het meten van de duurzaamheid en de maatschappelijke impact. Zo heeft duurzaamheid een steeds grotere invloed op de waarde van vastgoed. Om die reden is, in samenwerking met ABN Amro, ING, Rabobank en de negen grootste taxatiekantoren, de duurzaamheidsparagraaf 2.0 (DuPa 2.0) tot stand gekomen. Deze nieuwe paragraaf heeft een grote impact op de sector. Zo zullen panden verduurzaamd moeten worden, anders worden ze niet meer gefinancierd. Dit is waar wij, als taxateurs, meerwaarde toevoegen aan het taxatierapport. Dat doen we door een inschatting te maken van factoren als overstromingsrisico’s en energieverbruik en door maatregelen te benoemen, die nodig zijn om aan de norm te voldoen.

Wonen: jij blij, wij blij!
Het samenbrengen van kopers en verkopers, van droomhuisbezitters en woningzoekers: dat is waar we elke dag blij van worden! We hebben wat dat betreft een goed kwartaal achter de rug en hebben weer tal van blije gezichten op ons kantoor gehad! Mooi is dat we ook met veel nieuw aanbod het laatste kwartaal van het jaar in gaan. Neem bijvoorbeeld de nieuwe appartementen aan de Anthony Fokkerstraat in Goes. In appartementencomplex De Kromme Poel komen 32 geheel gerenoveerde, instapklare appartementen beschikbaar. Interesse? Schrijf je dan nu in!

Maar liefst 3 nieuwbouwprojecten
Ook de collega’s van onze nieuwbouwafdeling hebben een druk kwartaal achter de rug. Zij startten maar liefst drie nieuwe projecten op. Projecten, die zowel geografisch als in typologie zeer verschillend zijn. Zo werd in Middelburg een project met 16 luxe appartementen en penthouses geïntroduceerd. Uniek vanwege de uitstraling van de gebouwen, maar zeker ook gezien de ligging in het fraaie Park Toorenvliedt. Verder startten we met de verkoop van beneden/ bovenwoningen voor starters en levensloopbestendige woningen in De Groene Oase aan de rand van Steenbergen. We deden dat in opdracht van Aannemingsbedrijf Fraanje. Dat het aanbod voor starters zeer beperkt is, bleek wel uit de enorme belangstelling! De woningen zijn (onder voorbehoud) allemaal verkocht. Tot slot is de verkoop gestart van het project Janneveste in Zierikzee. Een project met 12 levensloopbestendige woningen in hartje centrum, waarbij elke woning is voorzien van twee eigen parkeerplaatsen en dat alles in een fraai passende architectuur.

Dalende rente, meer hypotheekaanvragen
De wetmatigheid dat een dalende marktrente leidt tot meer hypotheekaanvragen ging ook in het derde kwartaal op. We hebben de stijgende trend van het tweede kwartaal doorgezet. Steeds meer mensen weten ons kantoor te vinden voor hypotheekaanvragen. Extra mooi is dat we opnieuw veel starters hebben kunnen helpen bij het kopen van hun eerste woning.
Gerelateerde berichten